skladování vína | VÍNO HRUŠKA
Víno Hruška | e-shop

Tvoříme víno, které snoubí unikátní terroir a umění osmi generací vinařů

Soulad a harmonie přírody s lidskou prací nás učí cti a pokoře již po staletí. Pochopili, a smířili jsme se s tím, že každé, byť sebelepší víno, se jednou dopije. Nesnažíme se vyrobit víno, které by bylo za každou cenu stejné jako předchozí šampion. Bylo by to mrháním času a výsledek by byl svým způsobem padělek. Umění je v tom, že každý obraz je originál – a také každé víno je originál a má svůj charakter.
Přírodu považujeme za klíč k naší práci a také k naší budoucnosti. Terroir, kterou momentálně jako správci s láskou spravujeme, předáme další generaci v té nejlepší kondici.
Používáme tradiční, ale zdokonalené způsoby výroby vína. Vždyť kde bychom byli, kdyby doktoři operovali metodami platnými před 50 lety. Naše filozofie podnikání říká, že víno se nedá vyrábět s jediným cílem dosažení zisku. Věříme, že víno se musí pochopit, víno se musí žít.

Každé víno má svou křivku láhvové zralosti odlišnou, a proto je musíme neustále zkoušet a těšit se z nich při každém okamžiku pohody.

víno ve vinném sklípku

Teplota
Zatímco 11°C je pro víno ideální skladovací teplota, jakákoliv teplota mezi 5 a 18°C je vyhovující za předpokladu, že teplota ve sklepě, v místnosti příliš nekolísá!
Vyšší teploty samozřejmě zvyšují oxidaci vína, takže láhev skladována při teplotě 18°C bude zrát = stárnout mnohem rychleji, než stejné víno skladované při teplotě 11°C. Konstantních 18°C je pro víno vhodnější než nestálé teploty, které často dosáhnou 11°C, ale klesnou jeden den o 3°C a následující den se zase zvýší o 3°C.

Světlo
Vínu velmi škodí ultrafialové záření, je ovšem třeba jej chránit i před slunečním světlem
i umělým osvětlením. Tma je pro skladování vína stejně důležitá jako vhodná teplota.

Uložení
Láhve nebo kartóny by měly být ukládány naležato, aby zátky zůstaly vlhké, a tím i nabobtnalé a vzduchotěsné a zabraňovaly tak oxidaci. Vlhkost vínu neškodí a měla by být doplňkem sklepů s nízkými teplotami.

Nižší a vyšší teploty
Při nízkých teplotách se může vysrážet vinný kámen (není závadou). Za vyšších teplot se urychlují procesy dozrávání, víno rychle stárne, barva bílých vín přechází na jantarovožlutou. Vína se zbytkem cukru se mohou rozkvasit.

Když dosáhne víno vrcholu sudové zralosti, to znamená, že ukončilo oxidační procesy a je trvanlivé, může se pro účely vinotéky stočit do láhví. Tomu předchází úprava analytických hodnot a stabilizace. Vína mají dostatek alkoholu, kyselin, malý zbytek nezkvašeného cukru a obsah oxidu siřičitého. Potom máme určitou záruku pomalého stárnutí. Láhve před stáčením dezinfikujeme a po naplnění zátkujeme. Láhve ukládáme vleže, aby víno korkovou zátku navlhčovalo a vytlačovalo vzduchovou bublinu dovnitř láhve. Tím se zabrání výměně vzduchu, přičemž by mohlo dojít k různým nežádoucím infekcím. Při kolmém postavení láhví korek vysychá, k vínu má přístup vzduch a napomáhá oxidaci.

Je nutné si uvědomit, že víno v láhvích dál mění své vlastnosti. Jeho kvalita se zlepšuje, než dosáhne optimální láhvové zralosti. Změny ve složení naláhvovaného vína probíhají pomaleji než v sudech. Zpočátku pozorujeme větší uvolňování buketních látek a tvorbu esterů, čímž kvalita vína stoupá. Po dosáhnutí nejvyššího stupně láhvové zralosti se čas vývoje vína zastaví - stabilizuje, protože se již v něm nemá co zlepšovat. Delším ležením v láhvích potom dochází k tvorbě "stařinky", která z vína čím dál více vystupuje a jeho chuťové a buketní látky znehodnocuje.

Tento zlom vína se projevuje u vín jakostních, ale i u přívlastkových. Logicky vzato jakostní vína by se měla pít do 5 let od jejich naláhvování, ale u přívlastkových může být tato doba i o několik let vyšší. Jsou i vína, která mají za sebou i několik desetiletí a jejich chuťový aspekt stále stoupá. Z toho plyne, že každé víno je živé a jeho stáří je na jeho osudu.

 

doporučujeme

Ryzlink vlašský - 0,75 l výběr z hroznů 2011 (classic) "VÍNO HRUŠKA" - náhled 229Kč Ryzlink vlašský - 0,75 l výběr z hroznů 2011 (classic) "VÍNO HRUŠKA" Ročník sklizně 2011
detail produktu
 


 

zeptejte se nás

VÍNO HRUŠKA s.r.o.
696 71 Blatnička č.143
Česká republika
IČ: 27715591, DIČ: CZ27715591

Bc. Helena Havlíková
(+420) 702 197 455
Po-Pá 7.00 – 15.30 hod.
E-mail: info@vinokterechutna.cz

Máte-li dotaz, můžete využít i kontaktní formulář





 
Užitečné odkazy: sommelierské minimum snoubení vína a pokrmů výroba vína skladování vína víno a zdraví Vína prodáváme jen osobám starším 18 let
© Copyright 2008 Stanislav Hruška www.vinohruska.cz Design by bizmark Tvorba e-shopu: Webios.cz mini logoWebios.cz – webdesign, SEO a tvorba www stránek