skladování vína | VÍNO HRUŠKA
Víno Hruška | e-shop

Zlatá medaile z AWC Vienna

Je pro nás velkým potěšením, že Hibernal 2015 z prémiové linie Family collection, získal velmi uznávané ocenění v nejprestižnější mezinárodní soutěži vín AWC Vienna. Ochutnávky probíhají slepým systémem ve spojení s přesnými a náročnými degustačními pravidly.
Tato kolekce pro nás představuje unikátní vína, ono pověstné rodinné stříbro (teď už zlato), která jsou součástí naší pýchy, pokory i lásky k rodinnému vinařství. Vína kolekce Family jsou naším obrazem a vizí naší firmy tak, jak ji den po dni a rok po roku naplňujeme.
Vždycky budou mít úzký vztah k našim dětem – Nikol a Tomáškovi, ale také k regionu, naší terroir, kterou reprezentuje právě překrásný Hibernal, který je novou duší našich vinic.

Každé víno má svou křivku láhvové zralosti odlišnou, a proto je musíme neustále zkoušet a těšit se z nich při každém okamžiku pohody.

víno ve vinném sklípku

Teplota
Zatímco 11°C je pro víno ideální skladovací teplota, jakákoliv teplota mezi 5 a 18°C je vyhovující za předpokladu, že teplota ve sklepě, v místnosti příliš nekolísá!
Vyšší teploty samozřejmě zvyšují oxidaci vína, takže láhev skladována při teplotě 18°C bude zrát = stárnout mnohem rychleji, než stejné víno skladované při teplotě 11°C. Konstantních 18°C je pro víno vhodnější než nestálé teploty, které často dosáhnou 11°C, ale klesnou jeden den o 3°C a následující den se zase zvýší o 3°C.

Světlo
Vínu velmi škodí ultrafialové záření, je ovšem třeba jej chránit i před slunečním světlem
i umělým osvětlením. Tma je pro skladování vína stejně důležitá jako vhodná teplota.

Uložení
Láhve nebo kartóny by měly být ukládány naležato, aby zátky zůstaly vlhké, a tím i nabobtnalé a vzduchotěsné a zabraňovaly tak oxidaci. Vlhkost vínu neškodí a měla by být doplňkem sklepů s nízkými teplotami.

Nižší a vyšší teploty
Při nízkých teplotách se může vysrážet vinný kámen (není závadou). Za vyšších teplot se urychlují procesy dozrávání, víno rychle stárne, barva bílých vín přechází na jantarovožlutou. Vína se zbytkem cukru se mohou rozkvasit.

Když dosáhne víno vrcholu sudové zralosti, to znamená, že ukončilo oxidační procesy a je trvanlivé, může se pro účely vinotéky stočit do láhví. Tomu předchází úprava analytických hodnot a stabilizace. Vína mají dostatek alkoholu, kyselin, malý zbytek nezkvašeného cukru a obsah oxidu siřičitého. Potom máme určitou záruku pomalého stárnutí. Láhve před stáčením dezinfikujeme a po naplnění zátkujeme. Láhve ukládáme vleže, aby víno korkovou zátku navlhčovalo a vytlačovalo vzduchovou bublinu dovnitř láhve. Tím se zabrání výměně vzduchu, přičemž by mohlo dojít k různým nežádoucím infekcím. Při kolmém postavení láhví korek vysychá, k vínu má přístup vzduch a napomáhá oxidaci.

Je nutné si uvědomit, že víno v láhvích dál mění své vlastnosti. Jeho kvalita se zlepšuje, než dosáhne optimální láhvové zralosti. Změny ve složení naláhvovaného vína probíhají pomaleji než v sudech. Zpočátku pozorujeme větší uvolňování buketních látek a tvorbu esterů, čímž kvalita vína stoupá. Po dosáhnutí nejvyššího stupně láhvové zralosti se čas vývoje vína zastaví - stabilizuje, protože se již v něm nemá co zlepšovat. Delším ležením v láhvích potom dochází k tvorbě "stařinky", která z vína čím dál více vystupuje a jeho chuťové a buketní látky znehodnocuje.

Tento zlom vína se projevuje u vín jakostních, ale i u přívlastkových. Logicky vzato jakostní vína by se měla pít do 5 let od jejich naláhvování, ale u přívlastkových může být tato doba i o několik let vyšší. Jsou i vína, která mají za sebou i několik desetiletí a jejich chuťový aspekt stále stoupá. Z toho plyne, že každé víno je živé a jeho stáří je na jeho osudu.

 

doporučujeme

(BIB) Müller Thurgau 2016 - Bag in Box 3 l "VÍNO HRUŠKA" - náhled 329Kč (BIB) Müller Thurgau 2016 - Bag in Box 3 l "VÍNO HRUŠKA" Ročník sklizně 2016
detail produktu
 


 

zeptejte se nás

VÍNO HRUŠKA s.r.o.
696 71 Blatnička č.143
Česká republika
IČ: 27715591, DIČ: CZ27715591

Bc. Michal Morrison
(+420) 724 889 889
Po-Pá 7.00 – 15.30 hod.
E-mail: info@vinokterechutna.cz

Máte-li dotaz, můžete využít i kontaktní formulář





 
Užitečné odkazy: sommelierské minimum snoubení vína a pokrmů výroba vína skladování vína víno a zdraví Vína prodáváme jen osobám starším 18 let
© Copyright 2008 Stanislav Hruška www.vinohruska.cz Design by bizmark Tvorba e-shopu: Webios.cz mini logoWebios.cz – webdesign, SEO a tvorba www stránek